Acupunctuur is een deel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en heeft een oorsprong van duizenden jaren terug in de tijd. Het is diep geworteld in het Chinese paradigma van genezen, met definities die poëtisch klinken maar goed biomedisch verklaarbaar zijn. Bijvoorbeeld: Lever valt de Maag aan. Dit is vanuit een fysiologisch standpunt absoluut waar, maar wat wordt hiermee bedoelt? Simpel, Lever = sympatisch zenuwstelsel die bij hoge overactiviteit de spijsvertering (Maag) niet meer ondersteunt en onder druk zet - b.v. stress- gerelateerde maagklachten. Behandeling: Lever kalmeren en Maag voeden (herstellen). Er was eens… een Hollander En het was de Nederlandse VOC-arts en plantkundige Willem ten Rhijne (1647-1700). Hij voer met kleine houten handelsscheepjes de wereld over en kwam in China terecht waar hij ‘menschen met naalden zag pricken’. Dit was de eerste Europese ontmoeting met de Chinese geneeskunde. Hij beschreef zijn ervaringen in ‘Den Acupunctura’ en gaf daarmee de naam aan acupunctuur, want acus = naald en pungere = prikken. Acupunctuur en TCG gaat over de mens in zijn/haar omgeving en bekijkt symptomen en processen niet vanuit een liniair (rechtlijnig) systeem maar zoekt naar verhoudingen en relaties van de klacht met het geheel. Het gaat uit van ‘kip én het ei’ in plaats van ‘kip of het ei’. Vanwege het bekende systeem van farma-methodieken en knappe chirurgie als eerste keuze, kan er een gevoel ontstaan dat u in acupunctuur moet geloven of dat het niet bewezen is (naar westerse standaard).  Dankzij de inmiddels flinke hoeveelheid goed wetenschappelijk onderzoek hoeft u er niet meer ‘in te geloven’ en is het gewoon prima verklaarbaar wat uw acupuncturist doet. Toch, duizenden jaren praktijkbewijs en talloze tevreden patiënten verder: waarom duurt de ‘officiële’ acceptatie en erkenning dan zo lang? Allereerst de geldkwestie. Acupunctuur is geen Big Business dus investeren zonder een hoge ‘Return of Investment’ betekent dat er weinig fondsen en/of interesse voor is. Maar er is ook nog een andere verklaring: strakke wetenschap is complex en voor veel praktijkmensen te ‘saai’.  Die willen gewoon met patiënten werken. Gelukkig is er door acupunturisten met een hart voor statistiek, analyse en streng wetenschappelijk formuleren flink gewerkt aan het verzamelen van biomedisch verklaringsmodellen. Thanks Australische collega’s! Mocht u interesse hebben: Hier een overzicht van AACMA’s Acupuncture Evidence Project.
De klassieke uitleg definieert een veeltal mogelijke disharmoniën zoals Qi stagnatie, Yin of Yang Leegtes, Invasie van Damp, Levervuur, Bloedstagnatie, Hitte, Koude, etc. De moderne wetenschappelijk verklaring is dat het aanprikken van acupunctuurpunten het zenuwstelsel stimuleert om chemische stoffen in de spieren, bindweefsel, ruggemerg en brein vrij te maken. Deze stoffen kunnen de ervaring van pijn veranderen of zorgen voor de aanmaak van andere stoffen en hormonen die het interne regelsysteem van het lichaam beïnvloeden.
Over naar Acupunctuur: een korte uitleg Acupunctuur werkt door systemen te ‘herprogrammeren’ en het herstellen van normale functies door stimulatie van bepaalde punten op een meridiaannetwerk om de Qi of energie te laten doorstromen.  Acupunctuur wordt vaak gebruikt bij pijnklachten en het verbeteren van de bloedcirculatie zodat het lichaam’s eigen herstelvermogen goed kan werken.
Traditionale Chinese geneeskunde legt acupunctuur uit als een systeem voor het balanceren van de energiedoorstroming of levenskracht binnen een netwerk van meridianen. Door het zetten van dunnen naaldjes op specifieke punten kan deze balans bereikt worden. Acupunctuurpunten zijn unieke plekken waar een andere anatomie-fysiologie heerst dan in de omgeving ervan en stimuleren de eigen pijnstillers en anti-inflammatiestoffen van het lichaam.
Acupunctuur - wat kunt u verwachten? Wanneer de behandeling door een gekwalificeerd acupuncturist wordt gedaan, bent u in zeer veilige handen. Excessen zijn in het westen niet tot nauwelijks te vinden. Sommige mensen ervaren wat lichte bijverschijnselen zoals slaperigheid, vermoeidheid of duizeligheid maar dit is vaak mild en van korte duur.
Iedere acupuncturist heeft een eigen unieke stijl vanwege de verschillende achtergronden, kennis en specialisaties en voegt er bijvoorbeeld westerse behandelvormen aan toe of adviseert met voedings, kruiden of voedingssuplementen. Totaliteit is het uitgangspunt. Uw acupuncturist zal u alles vragen over de symptomen en allerlei info willen hebben over zaken waar u waarschijnlijk niet zelf over nadenkt of koppelt aan uw klacht. Ook worden de volgende kenmerken bekenen: De delen van het lichaam die pijnlijk zijn De vorm, beslag en kleur van uw tong De kracht, het ritme en de kwaliteiten van de pols.
Het Consult & behandelfrequentie Het eerste consult duurt een uur, inclusief een eerste behandeling. Vervolgconsulten duren 30-45 minuten. Een veelgebruikt behandelplan beslaat 1 a 2 sessies per week. Het aantal consulten zal afhangen van de klacht of aandoening en de ernst ervan, maar 6 tot 12 behandelingen zijn gewoon.
Tijdens acupunctuur
Naaldplaatsing - de naalden zijn erg dun en het inzetten ervan veroorzaakt weinig ongemak. Gemiddeld worden er 5 tot 15 naalden gebruikt, afhankelijk van de stijl en noodzaak. Je kunt een milde doffe, tintelende sensatie ervaren die het De-Qi effect genoemd worden. Naaldmanipulatie: de acupuncturist zal rustige bewegingen maken met de naald (draaien) en/of hitte en/of elektra op de naalden plaatsen. Naaldverwijdering: in de meeste gevallen blijven de naalden 10-30 minuten zitten terwijl u stil ligt en rust. Er is vrijwel geen ongemak wanneer de naalden verwijderd worden.
Na een acupunctuursessie Sommige mensen voelen zich diep ontspannen en anderen vol energie na een acupunctuursessie. Het kan ook zijn dat u zich moe voelt. In dat geval voelt u hoe vermoeid u eigenlijk bent omdat de hormonen die dat maskeren weg zijn. Niet iedereen reageert op acupunctuur, dus als uw symptomen na 2 a 3 weken niet veranderen is acupunctuur voor die klacht niet de juiste therapievorm.
De laatste 2 decennia heeft filmster Robert Downey Jr. een zeer goede gezondheid bereikt en geeft Chinese Geneeskunde alle eer daarvan. Downey sprak zijn dankbaarheid uit voor deze oude vorm van genezen tijdens de uitreiking van de R. Graham Visionary Award als dank voor zijn ambassadeur- schap van Chinese geneeskunde. ‘’Traditional Chinese Medicine has had a profound impact in all areas of my life for many years.’
Chinese Geneeskunde
Het is behoorlijk indrukwekkend hoe de oude Chinezen symptomen, ziektes en lichaamsprocessen in kaart brachten zonder de huidige kennis over microbiologie, fysiologie & anatomie. En vanuit die observaties een complex systeem van herstel en genezing opbouwden dat biomedisch overeind blijft staan, wereldwijd erkenning krijgt en waar steeds meer vraag naar is.
Een studie gepubliceerd in the Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena (2014) toont aan dat er een specifieke anatomische organisatie op acupunctuurpunten aanwezig is. CT scans lieten zien dat er duidelijke onderscheidt is tussen de anatomische structuur van acupunctuurpunten en niet- acupunctuurpunten. Acupunctuurpunten hebben een hogere dichtheid aan micro- bloedvaatjes en bevatten een hoog aantal geïnvolueerde microvasculaire structuren in tegenstelling tot de niet- acupunctuurpunten waar dit niet werd aangetroffen. aarticle @ ASRT: American Society of Radiologic technologists
De punten van de pols (binnenzijde)
Apothekers: acupunctuur is mainstream geneeskunde Een kop in the pharmaceutical Journal van 2 oktober 2012 vertelde: Acupunctuur effectief bij pijn en ontstekingen’. - Acupunctuur helpt bij lage rugklachten, nek en schouderpijn, chronische hoofdpijnen en arthritis. Deze conclusie komt van negen internationale epidemiologen en bio-statistici die data van 17.922 patienten bekeken hebben. Dit bij monde van de meeste kritische en analystische beroepsgroep binnen het medische veld.
   CONTACT        TARIEVEN    TIJDEN       Roeland Krijnen    THERAPIEEN       LOCATIE
integrative medicine