| 06- 830.827.66
Behandelfrequentie Bij een gezonde zwangerschap zou je 1 x per 2 weken of 1 x per maand een acupunctuursessie kunnen doen om het proces te blijven balanceren en soepel te laten verlopen. Als je eerder miskramen hebt gehad dan zijn meerdere sessies aanbevolen, vooral tijdens het eerste trimester. Dit zorgt voor een goede fysiologie van je lichaam en houdt je krachtig tijdens het gehele proces.
Acupunctuur voor de bevalling In de periode voor het bevallen is het raadzaam om vanaf week 36 sessies te doen voor een optimaal laatste traject. Stuitligsituaties zijn het beste te behandelen tussen week 34-36 vanwege de ruimte die er nog is. Check met de arts/verlos- kundige in dit geval wel of de nek vrij is van de navelstreng anders is de stuitligbehandeling gecontraïndiceerd.
Acupunctuur Feiten 14 verloskundigen uit Nieuw Zeeland verzamelde gegevens van 169 zwangere vrouwen. De vrouwen die prenatale acupunc- tuur deden werden vergeleken met andere zorghulp (verloskundigen, artsen en specialisten): Afname van 35% aan inleidingen van de bevalling (bij vrouwen met een eerste bevalling was dit een afname van 43%) Afname van 31% van epidurale pijnstilling. Vergelijkingen met verloskundige zorg alleen en hen die ook prenatale acupunctuur deden: Afname van 32% spoedeisende keizersnedes Toename van 10 % in normale vaginale geboortes
Zwangerschapsyoga wordt door Acuclinic sterk aanbevolen
Zou ik na de bevalling met acupunctuur kunnen doorgaan? Absoluut! zie Zwangerschap Postnataal
1eTrimester
Ochtendmisselijkheid | Reflux of Maagzuur | Misselijkheid | Vermoeidheid | Verminderde Eetlust | Voedselintolerantie | Opgeblazenheid | Bittere Smaak in de Mond | Gal | Druk op de Borst | Psycho- Emotionele kwesties
2e Trimester
Reflux of Maagzuur | Vermoeidheid | Darmklachten Aambeien | Acute Lage Rugklachten | Ischiaspijnen Chronische Rugklachten | Sympfysepijnen
3e Trimester
Mentale & Emotionele Kwesties | Bloedarmoede | Krampen | Slapeloosheid | Oedeemvorming | Carpaal Tunnelsyndroom | Spanning, Stress en Angsten
week 1 - 13
week 14 - 26
week 27 - 40
Zwangerschapsondersteuning  Acupunctuur tijdens de 3 trimesters kan zorgen voor een gezonde zwangerschap en een soepelere bevalling.  Daarnaast is stress een van de grootste factoren waar de zwangere in alle fasen van de zwangerschap mee te maken krijgt. Acupunctuur maakt een groot verschil uit bij het verminderen van stress en spanning tijdens die momenten.
Acupunctuur is een vorm van systeemgeneeskunde met een 4000 jaar oude oorsprong. De Chinese geneeskunde heeft van oudsher veel te bieden wat de gezondheid en het welzijn van een zwangere vrouw betreft die zich voorbereidt op de geboorte en het moederschap.
De moderne beoefening van prenatale acupunctuur heeft een fundament in historische diagnostische theorieën. De huidige behandelmethodes zijn bovendien bepaald door moderne, evidence-based methodieken en richtlijnen voor veiligheid. Het werkt, is efficiënt en veilig. Door de doorstroming van energie te verbeteren, met in het kielzog de bloedcirculatie (en daarmee het grotere bereik van essentiële voedingsstoffen), heeft acupunctuur zowel een balancerend effect op de hormoonhuishouding als een ontspannende werking op het zenuwstelsel. Vanuit balans functioneert ons lichaam optimaal onze organen functioneren goed, onze slaap rust ons uit, we hebben een goede afweer tegen ziektes, we herstellen makkelijker van aandoeningen, en ons voortplantingsvermogen werkt uitstekend..
Acupunctuur en vruchtbaarheid: hoe? Acupunctuur kan de vruchtbaarheid verhogen door stressafname, het verhogen van de bloedtoevoer van de reproductieorganen en door het balanceren van het endocriene systeem, zoals een laagfunctionerende schildklier (hypothyroidisme) of een overactieve schildklier (hyperthyroidisme), volgense verschillende studies en medisch onderzoek. Vanwege de delicate balans tussen de hypothalamus, hypofyse en de reproductieorganen is stress in staat om de ovulatie bij een vrouw volledig te stoppen. Dit kan bijdragen aan de oorzaak van onvruchtbaarheid bij de vrouw. Stress kan ook spasmes in zowel de eierstokken als de baarmoeder veroorzaken die invloed hebben op de beweging en de innesteling van een bevruchte eicel. Verkrampte eileiders kunnen vaak ‘ontkrampt’ worden met acupunctuur, maar geblokkeerde eileiders zullen niet op acupunctuur reageren. Bij mannen kan stress de hoeveelheid en de beweeglijkheid van de spermacellen doen afnemen en tevens impotentie veroorzaken. Onvruchtbaarheidsbehandelinen met acupunctuur gaan de gevolgen van stress en cortisol tegen door in het brein endrofinen vrij te maken. ‘’Acupunctuur kan het verschil uitmaken waardoor je de grens van onvruchtbaarheid naar vruchtbaarheid kan oversteken. Dit door de fysiologie van het lichaam effeciënter te laten functioneren waardoor de meer moderne reproductie-behandelingen, zoals IVF, ook beter aanslaan.’’ James Dillard, MD assistant clinical professor, Columbia University College of Physicians and Surgeons In April 2002 publiceerde een groep Duitse onderzoekers in the reproductive journal Fertility and Sterility, dat het toevoegen van acupunctuur bij de traditionele IVF-proto-collen het slagen van de zwangerschap substantioneel toenamen.
Wanneer zou acupunctuur moeten beginnen? Acupunctuur is vergelijkbaar met fysiotherapie in de zin dat het een procesmatige methode is. Het is beter om meer te doen dan te weinig. Patiënten worden doorgaans 3 tot 4 maanden voor hun IVF, inseminatie of donorei-transplantatie behandeld. Deze behandelreeks geeft een optimaal therapeutisch effect. Wanneer te stoppen? Doorgaans vinden de meeste miskramen binnen de eerste drie maanden van de zwangerschap plaats. Zodoende is het raadzaam om zeker tot zo’n 12 weken na de bevruchting met de sessies door te gaan om het risico op miskramen zo klein mogelijk te maken..
Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde is het doel niet alleen om zwanger te worden maar ook om zwanger te blijven.
In combinatie met Westerse fertiliteitsbehandelingen stijgen de zwangerschaps- cijfers met 26%. Een recente studie van the Tel Aviv University meldt, “Wanneer IUI (Intra- uterine inseminatie) met acupunctuur wordt gecombineerd was 65.5 procent van de testgroep in staat om zwanger te raken vergeleken met de 39.4 procent van de controlegroep, die geen kruiden of acupunctuur ontvingen.’’
Uit onderzoek van Stener-Victorin et al. - Departments of Obstetrics and Gynecology Fertility Centre, Scandinavia and University of Gothenburg, blijkt dat met electro- acupunctuur de doorbloeding van arteriën van de baarmoeder sterk kan toenemen als zich daar doorstro- mingsbellemeringen bevinden. Hiermee worden de kansen op zwangerschap hoger. Ook aan de hand van ander onderzoek adviseert dit onderzoeksinstituut behandelingen voor en na een embryo-plaatsing.
Fertiliteit & Prenatale Ondersteuning
Vruchtbaarheid & Zwanger willen worden
Acupunctuur en de Prenatale periode
Dit verklaart veel prenatale klachten.
Is acupunctuur veilig tijdens de zwangerschap? Ja, acupunctuur is veilig - en effectief - tijdens de zwangerschap. Acupunctuur heeft een eigen toevoeging en is geen vervanging voor westerse prenatale medische zorg. Het biedt aanvullende technieken met vele voordelen en huidig onderzoek focust op het standaard nemen van acupunctuur om het welzijn tijdens de zwangerschap en bevalling te optimaliseren. Omdat acupunctuur maar weinig bijwerkingen kent, kiezen veel vrouwen nu voor de sessies in plaats van medicijntherapie bij een aantal veelvoorkomende zwangerschapsklachten. Een studie uit 2002 study van het Women's & Children's Hospital aan de Adelaide University in Australië naar de veiligheid van acupunctuur bij misselijkheid in de vroege zwangerschap bevestigde dat er geen toegenomen risico bestaat op congenitale afwijkingen, miskramen, stilgeboorten, storingen van de placenta, zwangerschapsgerelateerde hoge bloeddruk, pre-eclampsia (zwangerschapsvergif- tiging), vroeggeboorte of afwijkingen van de neonatale gezondheid (zoals verstoringen in volgroeiing of geboortegewicht) wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap acupunctuur ontvangen. Deze studie werd tijdens het eerste trimester van de zwangerschap uitgevoerd wanneer de foetale ontwikkeling het meest kwetsbaar is. De resulaten zijn op andere onderzoeksinstituten gerepliceerd.
Zijn er risico’s aan deze acupunctuursessies? Er bestaan minimale risico’s in het behandelen met acupunctuur bij onvruchtbaarheid. Het risico op miskramen kan toenemen als er incorrecte punten worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Echter, iedere westers opgeleide en bij een beroepsvereniging aangesloten acupuncturist is hier grondig van op de hoogte en zal deze punten nooit gebruiken.
1
2
Raadhuisstraat 56A | Heemstede
info@acuclinic.nl
06-830.827.66