| 06- 830.827.66
Nekpijnen die over de trapezius uitstralen EA punten: Locale punten GB20-GB21. Distale punten LI4 en DW5 unilateraal. Bilaterale stimulatie is ideaal.
Elleboog Pijn EA punten: Locale punten Le10 en Le12. Distale punten Le4 en DW5 aan dezelfde zijde
Studies wijzen van zowel manuele acupunctuur als elektroacupunctuur aan dat het effect mede voortkomt door de activatie van receptoren (ergo-receptors) in de spieren. Het stimuleren van deze receptoren maakt lichaamseigen morfine aan, de endorfinen. Acupunctuur stimuleert de tastvezels die het effect binnenwaarts naar de wervelkolom sturen, overeenkomstig de Gate Control Theory. Studies hebben laten zien dat low-frequency elektroacupunctuur (tot 10 Hz) de volgende vrijmaking oplevert: beta-endorfinen op het hersenstamniveau met-enkefaline op het spinaal-niveau
Bij elektroacupunctuur worden er fijne naalden op specifieke plekken op het lichaam gezet die dan verbonden worden via smalle clips met een elektroacupunctuur- apparaat dat voortdurend electrische pulsen levert. Dit apparaat kan qua intensiteit en frequentie precies worden afgesteld, afhankelijk van de conditie die behandeld wordt. De werkzame mechanismes achter elektroacupunctuur zijn behoorlijk indrukwekkend.
Wat doet Elektroacupunctuur?
Zo ziet het eruit wanneer u deze pijn heeft…
Elektro-acupunctuur
Overactieve Blaas? Chronische Pijn? Elektrotoepassing op de naalden kan voor veel klachten worden ingezet waar acupunctuur een indicatie voor is. Deze vorm van acu- punctuur en de optie als pijnbestrijding is bijvoorbeeld al sinds de jaren ‘70 zeer populair.
Met twee frequenties roept elektroacupunctuur tenminste vier farmacologische mechanismes op:
Opiaatreceptoren (spelen een belangrijke rol in de perceptie van pijn) NMDA receptoren ( o.a. essentieel voor zenuwoverdracht en het aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel) Serotonergische receptoren (beïnvloeden verschillende biologische en neurologische processen zoals eetlust, cognitie, leren, geheugen, stemming, slaap en thermoregulatie) GABA receptoren (kalmering, spierontspanning - remt de activiteit van zenuwcellen in grote delen van het centraal zenuwstelsel)
Pijnbestrijding
Zo’n 2,2 miljoen volwassenen hebben te maken met chronische pijn. Pijn kent vele lagen waarvan weefselschade slechts 1 laag is. De andere lagen (pijnbeleving, pijngedrag etc.) spelen een grote rol bij het ervaren en omgaan met pijn. Acupunctuur is in staat om op al deze niveaus door herstel en ontspanning verbetering te bereiken.
Overactieve Blaas
De methode van het behandelen van een overactieve blaas is zeer eenvoudig: boven de enkel (Milt 6) en in de voet (Nier 6) wordt een dunne naald geplaatst die gestimuleerd wordt door een goed voelbaar stroompje. De onderbeenzenuw (tibialis) wordt nu gestimuleerd wat direct het blaascontrolecentrum in het sacrale gedeelte van het ruggenmerg beïnvloedt. Hierdoor worden foute of ongewenste prikkelingen in het kleine bekken geblokkeerd en de functies van de blaas, endeldarm en sluitspieren verbeteren.
Met high-frequency stimulatie (15-200 Hz) wordt er segmentaal op ruggemergniveaus dynorfine (opioïde peptides die werken als neurotransmitter) vrijgemaakt segmentaal op ruggemergniveau. Ook laten studies zien dat high-frequency stimulatie serotonine (o.a. verwerken van pijnprikkels) vrijmaakt dat pijnimpulsen remt.
Een effectieve behandelmethode met een hoog slagingspercentage ( 80%) voor mensen met: Aandrang- en frequentieklachten Incontinentieklachten (onvrijwillig urineverlies) Niet-obstructieve retentieklachten Gemiddeld 12 behandelingen Geen operatie nodig Geen bijwerkingen Geen pijn
Al eeuwen behandelt de Chinese geneeskunde blaasklachten door o.a. enkele punten op het onderbeen te stimuleren. Later gebeurde dat met ondersteuning van elektroacupunctuur, wat nog betere resultaten liet zien. En dat bleef niet onopgemerkt. Door het pionierswerk van Dr. M. Stoller eind jaren ‘90 namen de specialisten van de urologische geneeskunde deze oude methode over, maar nu onder de naam PTNS (percutaneous tibial nerve stimulation). Via Chinese diagnostiek wordt er naar de onderliggende disbalansen gekeken waardoor de behandeling niet tot PTNS beperkt blijft, maar een breed en integraal karakter krijgt. Tevens worden bij Acuclinic beide benen behandeld voor optimaal resultaat, namelijk een normale blaasfunctie en verbetering van de dagelijkse levenskwaliteit.
Raadhuisstraat 56A | Heemstede
info@acuclinic.nl
06-830.827.66