| 06- 830.827.66
In de traditionale Chinese geneeskunde wordt iedere verslaving zoals eet-, medicijn- of alcoholverslavingen gezien als een disbalans tussen de diverse elementen van het lichaam. Het algemene doel van de behandelingen is om cliënten terug te brengen in een parasympatische staat en zich zodoende niet in een voortdurende ‘fight or flight’ modus bevinden. Hierdoor hebben zij hun ‘pil’ om het leven te verzachten niet meer nodig en blijven veel stabieler.
Gewichtsafname bij Eetverslavingen Acupunctuur doen om gewichtsverlies te bereiken vraagt om een meervoudige aanpak. Het kritische geluid dat hier moet klinken is dat acupunctuur gezien moet worden als een ondersteuningssysteem en niet als de enige toepassing. Het begeleidende principe is dat acupunctuur elk wilekeurige gewichtsplan krachtig kan ondersteunen door: het remmen van de eetlust, het onderdrukken van cravings (eetaanvallen), het metabolisme te boosten, de spijsvertering te verbeteren, het reguleren van obesitas-gerelateerde hormonen, het verbeteren van de wijze waarop de nutriënten gebruikt worden, het versterken van de leverfunctie (het orgaan dat vele chemiestofjes produceert dat van groot belang is voor de spijsvertering, het verwerken van voedingsstoffen en de vetafbraak), het verbeteren van de maagwandspanning om mensen te helpen voelen dat ze ‘vol’ zitten. Er zijn verschillende redenen voor overgewicht hormoondisbalansen (b.v. schildklierproblemen), vertraagd metabolisme, overeten, slechte voedselkwaliteit, te weinig beweging. .
Adviezen voor gewichtsverlies Veel van onze gewichtsverliesmoeilijkheden hebben met onze levenwijze van doen. Een juiste spijsvertering is belangrijk bij gewichtsverlies, vandaar dat je je levenswijze op de volgende manieren positief kan aanpassen zonder die extra kilometer te hoeven rennen: Slok je maaltijden niet snel naar binnen. Eet langzaam en kauw grondig om de spijsvertering te helpen. Kijk geen TV of raakt niet verwikkelt in conflicten tijdens de maaltijden. Stress ‘valt’ de maag aan - het zenuwstelsel concentreert zich op fight- flightprocessen en daarbij is de spijsvertering even niet meer van belang. Drink zeer spaarzaam tijdens het eten en vermijdt koude dranken. Verdunde spijsverteringssappen beïnvloeden het proces op een negatieve wijze. Voorkom zoveel mogelijk bewerkte fast food maaltijden en geniet van natuurlijke producten omdat die nu eenmaal makkelijker te verteren zijn. Eet zoveel mogelijk gekookt voedsel en vermijdt koud of rauw voedsel. Iemand met een verzwakt metabolsime krijgt de belangrijke voeddingsstofjes niet uit die ‘harde’ voeding losverteert.
De Transformatie van andere verslavingen Acupunctuur wordt steeds populairder als een effectief middels bij het terugkrijgen van controle bij veel soorten verslavingen - van serieuze problemen zoals alcohol en hard drugs tot relatief minder hevige zoals nicotine en overeten. Er bestaat sterk fysiologisch bewijs die het gebruik van acupunctuur op deze gebieden ondersteunt. Onderzoek wijst uit dat acupuncuur het niveau van de endorfinen in het zenuwstelsel verhoogt. Deze endorfines lijken qua structuur en functie op opiaten en zijn natuurlijke pijnstillers. Dit niveau wordt ook door duursporten verhoogd, bij hardlopers bekend als het fenomeen ‘’runner’s high’’. Cravings en afkickverschijnseen die door mensen die met roken of drugs stoppen ervaren worden kunnen verlicht worden door het niveau van endorfinen in het zenuwstelsel te verhogen. Sommige onderzoekers denken ook dat het verlangen naar eten ook door endorfineniveau’s in het brein aangestuurd worden, wat verklaart dat acupunctuur bij dieetvolgers goed helpt hun eetlust te controleren.
Belangrijk te weten Maak de behandelreeks af; ideaal is een reeks van 10 sessies gedurende enkele weken. Volg ook andere ondersteuningstrajec- ten met oefeningen - dit draagt bij aan een stabiele fysiologie. Acupunctuur werkt samen met lifestyle-verander- plannen.
Acupunctuur voorziet in een fundament voor herstel en psycho-sociale revalidatie. 1. Als een niet-verbale interventie helpt het patienten met weerstanden te bereiken. 2. Het reduceert spanning en irritaties en roept kalm en onvankelijk gedrag op. 3. Het helpt een innerlijke meditatieve kern te ontwikkelen in zelfs de meest belaste en angstige personen.
Acupunctuur & Hormonen  Vooral interessant is het vermogen van acupunctuur om obesitasgerelateerde hormonen te beïnvloeden.   Onderzoek naar het effect van  acupunctuur voor gewichtsverlies trof een toename van het hormoon ghreline (het hongerhormoon) aan dat de aanzet tot trek controleert en leptine, een hormoon voor vetopslag en vetmetabolisme, reguleert.
Gewichtsbalans & Verslavingen
de biologie van gewichtsverlies onze dagelijkse energiebehoefte heeft 3 basiscomponenten
Ruststofwisseling of Basaalmetabolisme De vereiste energie om de vitale processen van het lichaam-in-rust te onderhouden. 60% - 70% van de totale dagelijkse energiebehoefte Thermische effect van Voeding De energie die nodig is om te verteren, te absorberen en het opslaan van voeding. 5% - 10% van de totale dagelijkse energiebehoefte Lichamelijke Beweging 15% - 30% van de totale dagelijkse energiebehoefte
Raadhuisstraat 56A | Heemstede
info@acuclinic.nl
06-830.827.66