| 06- 830.827.66
Ook tieners en jong volwassenen ervaren de voordelen van acupunctuur en complementaire geneeswijzen voor veel verschillende klachten, inclusief de stress van het tiener-zijn zelf.
Veelvoorkomende gezondheidsklachten onder tieners zijn: acné, problemen met het lichaamsbeeld, insomnia (slapeloosheid) en andere slaapproblemen, depressies, sportblessures, eetproblemen. De Chinese geneeskunde heeft zich bewezen bij het behandelen van deze klachten en hun symptomen en draagt bij aan het veranderproces van tieners naar een gezond en levendig volwassenschap.
Onze jeugd wordt beschouwd als de bloei van ons leven. Onze lichamen zijn soepel en krachtig maar desondanks ervaren tieners een veelheid aan gezondheidsklachten waar vaak te weinig aandacht aan wordt besteed.
Acné, een van de meest voorkomende en verstorende problemen die een tiener kan hebben, wordt door de Chinese geneeskunde bij de wortel aangepakt. Acné wordt gedefinieerd als een veelvoorkomende ontstekingsziekte van de pilosebaceuze eenheden (haarzakjes en de vergezellende sebaceuze klier). De top drie Chinese verklaringen van acné zijn: Long Hitte met Hitte in het Bloed - Hitte gaat omhoog naar het gezicht, veroorzaakt puisten en hitte met pijn in een bepaald gezichtgebied. De aangetaste zone ziet er rood uit en kent pusuitbarstingen. Damp Hitte in de Dikke Darm en Maag - Rode gezwollen uitbarstingen verschijnen op een glimmende vettige huid. Pus, jeuk en pijn zal ook aanwezig zijn. Milt Disfunctie met Damp Slijm - De Milt is niet in staat om vocht te verwijderen dat dan in Slijm omgezet wordt en daarna in Hitte veranderd. Een dof, rood gezicht, diepe erupties en een langzaam genezingsproces met behoorlijke littekenvorming is het resultaat.
· · ·
Een sterke veroordeling van een tiener van het veranderende lichaam en de gewenste lichaamsbouw (aangegeven door populaire magazines en websites) kan tot Anorexia Nervosa en Bulimia Nervosa leiden, wat perceptieverstoringen zijn van het lichaamsgewicht en de lichaamsvorm. Adolescente en jong-volwassen vrouwen zijn met name vatbaar voor zulke zorgen. Chinese geneeskunde, en dan vooral acupunctuur, behandelt zowel de fysieke als de mentale aspecten omdat beiden de organen beïnvloeden. De behandeling richt zich op het herstel van de orgaanfunctie en energiedoorstroming vooral van het spijsverteringssysteem omdat die bij verzwakking het herstel in de weg staat.
Slechte slaappatronen dragen vaak bij aan de mentale druk die veel tieners ervaren. Veranderingen in de lichaamsklok vanwege de pubertijd kunnen leiden tot het z.g. vertraagde slaapfase syndroom (DSPS). De biologische kloktijd is verschoven en nachtuil-gedrag wordt de norm terwijl tieners tussen de 9 en 9,5 uur slaap per nacht nodig hebben om het lichaam te helpen cellen te repareren, groeihormonen vrij te maken en het immuun- en zenuwstelsel te versterken. Bij veel tieners schiet dit tekort. Studies hebben aangetoond dat sommige slaapproblemen te wijten zijn aan een endorfine-deficiëntie (te weinig hormonen). Acupunctuur is een nuttige therapievorm voor deze tekorten. Tijdens acupunctuur worden patiënten vaak slaperig of vallen zelfs in slaap door de toename van het endorfineniveau in het centraal zenuwstelsel. Acupunctuur balanceert tekorten en overschotten aan Qi die de slaap kunnen verstoren en helpt de bioklok te reguleren.
Attention Deficit Disorder, ookwel bekend als ADD, is weer een andere klacht die het gezonde functioneren van tieners in de weg staat. Chinese geneeskunde spreekt de hyperactiviteit aan, en versterkt de functie van de organen die deze symptomen van binnenuit reguleren. Omdanks dat Acupunctuur niet de snelle en drastische impact heeft zoals medicijnen dat hebben, pakt het wel de wortel van het probleem aan: een complexe balansverstoring. Acupunctuurpuntstimulatie beïnvloeden neurotransmitter- en boodschappermoleculen waardoor de werking van het brein veranderd kan worden. Ook hier weer: balans is van belang, en Chinese geneeskunde helpt eerst deze balans te verkrijgen en daarna het te behouden om een veeltal aandoeningen te boven te komen.
De tienerjaren  Deze jaren vormen een periode van opmerkelijke veranderingen en overgangen. Het is een tijd waarin het lichaam vrij gemakkelijk uit balans raakt omdat de fysieke groei en hormoonspiegelwisselingen hun bijdrage leveren aan zowel lichame-lijke als mentaal-emotionele klachten.
Tieners & jong volwassenen
Telefoongebruik maakt de wereld van de tiener ‘compleet’. Aansluiting is voor deze leeftijdsgroep van ‘t grootste belang, maar datzelfde telefoongebruik werkt wel zeer verstorend op mentaal (b.v. concentratieproblemen), emotioneel (b.v. prikkelbaarheid) en lichamelijk (b.v. hoge tumorkans) niveau: Blauw licht smartphone ontregelt biologische klok Instagram schadelijkst voor mentale gezondheid jongeren Alleen al aanwezigheid telefoon of tablet verstoort nachtrust jongeren
Het Mobieltje
Raadhuisstraat 56A | Heemstede
info@acuclinic.nl
06-830.827.66